Ostali sakralni objekti

 

 

 

U Lisičinama je, prema pisanim izvorima, nekada davno postojala drvena crkva koju je 1748. godine posvetio pakrački episkop Sofronije Jovanović u čast sv. Georgija. Ta crkva je 1869. zamijenjena novom, zidanom crkvom. Crkva u Lisičinama je, kao i samo naselje, izložena propadanju, te je izvan funkcije. Zbog nekontroliranog bujanja vegetacije, pristup crkvi je onemogućen.

 

 

 

 

Crkva Uspenja Bogorodice u Macutama sagrađena je 1714. godine. Riječ je o jednobrodnoj  crkvi sa prigrađenim zvonikom na pročelju, izvan funkcije i prepuštena propadanju.

 

 

 

Prema pisanim izvorima postojale su crkve u Smudama i Kuzmi. Crkva Uznesenja Kristova u Smudama  bila je sagrađena 1753. godine, te je srušena u II. svjetskom ratu. U Kuzmi su nekada postojale ruševine stare crkve koji su mještani zvali Kuzma jer je vjerojatno bila posvećena sv. Kuzmi i Damjanu. Neka naselja, osobito ona manja i siromašnija nemaju crkvu koju se nastojalo nadomjestiti malom sakralnom arhitekturom, najčešće zvonarom ili raspelom. U naseljima općine Voćin (Hum, Hum Varoš, Rijenci, D. Kusonje…)zabilježeno je više zvonara koje su manje značajne s aspekta povijesti umjetnosti i arhitekture, više s aspekta identiteta krajolika i naselja. Zvonare definiraju ključne točke naselja, te bi njihovom održavanju i obnovi trebalo posvetiti pažnju.

 

Zvonik u Rijencima
Zvonik u Ćeralijama

 

 

Zvonik u D. Kusonjima

 

Od ostale sakralne arhitekture treba spomenuti i novoizgrađene crkve – u Voćinu i u Ćeralijama.

Crkva u Voćinu
Crkva u Ćeralijama