Arhiva vijesti

Voćin: Razoren u ratu, obnovljen u miruU posljednjih dvadeset godina otkako je Voćin, pitoreskno naselje podno sjevernih obronaka Papuka i središte istoimene općine, gotovo u cijelosti uništen u srbočetničkoj agresiji potkraj 1991. te po stradanjima postao jedan od sinonima strahota toga doba, učinjeno je doista mnogo na njegovoj obnovi te on danas umnogome sjaji starim sjajem.
I premda su tragovi rata još vidljivi, danas Voćin ipak pruža drukčiju sliku, puno optimističniju. U Voćin su doselili brojni Hrvati s Kosova, ponajviše iz tamošnje hrvatske enklave Letnica, no i prognanici iz Vojvodine te dijelova Bosne i Hercegovine, koji su tu dugoročno našli svoj novi dom.
Sve općinske vlasti u proteklih 20 godina učinile su maksimalno koliko su mogle. No od kada je prije dvije godine funkciju načelnika Općine Voćin preuzeo mladi, 31-godišnji Predrag Filić, koji je iz Kosova u Voćin s roditeljima doselio kao dječak, a potom završio Šumarski fakultet u Zagrebu te danas obnaša i funkciju voditelja Uprave šuma Voćin, naselje je počelo još ubrzanije mijenjati svoju sliku. Tako su sada zadovoljene stambene potrebe najvećeg broja doseljenika. Preostalo je da se to do kraja učini još samo za pet obitelji, pa se sada prave planovi ubrzanijeg gospodarskog razvitka, koji je do sada zbog ograničenih financijskih sredstava općinskog proračuna morao biti zapostavljen.

ULAGANJE U PROJEKTE
- Na razvoju komunalne infrastrukture, posebno u mome dvoipolgodišnjem mandatu, napravili smo mnogo. Više od 15 milijuna kuna uložili smo u nove projekte, a s oko tri milijuna kuna u cijelosti je saniran vodovodni sustav Voćina. Gradimo i novu vodospremu vrijednosti dva milijuna kuna, ali i priključke kako bi se cijeli sustav mogao pustiti u funkciju. Isprojektirali smo i kanalizaciju naselja Voćin, a u tijeku je projektiranje kanalizacije za naselja Bokane i Ćeralije - kaže načelnik Filić, te dodaje da su, također, uredili središte mjesta, sagradili novu sportsku dvoranu, u velikoj mjeri obnovili veliki voćinski park...
Osim toga, načelnika Filića, naravno i sve stanovnike općine Voćin pa i čitave Županije virovitičko-podravske, posebno veseli još jedan i te kako vidljivi uspjeh. Naime, prošle godine kraju je privedena i desetogodišnja obnova župne crkve Gospe Voćinske te je ona lani za blagdan Velike Gospe posvećena i predana vjernicima na korištenje. Inače, ta se crkva, sagrađena u kasnogotskom stilu 1494. godine i posvećena Pohođenju Marijinu, ubraja u najstarije i najveće crkve u Slavoniji. No u ratu je i taj objekt prošao svoju kalvariju. U ljeto 1991. crkva je Jugoarmiji poslužila kao skladište streljiva, a potom ju je 13. prosinca, prilikom povlačenja, uništila. Sada je u fazi gradnja i sakristije i novog župnog stana.
- Kao općinski načelnik sretan sam što sam bio suvremenik obnove i vraćanju u puni sjaj jednog takvog objekta, na kojem je radila krema hrvatske umjetnosti - kaže Filić, zadovoljan što u nju "dolazi mnogo hodočasnika, te ona postaje i jezgrom voćinskog vjerskog turizma, kroz koji će dio stanovništva, u nedostatku drugih gospodarskih aktivnosti, tu naći svoju koricu kruha".

LISIČINE I RUPNICA
Neke obitelji već se uključuju u gradnju turističkih smještajnih kapaciteta tako da Voćin ima i prve apartmane, a jedna obitelj završava svoje seosko turističko gospodarstvo. Filić ističe da se za taj program već zanimaju i poduzetnici izvan općine te se nada da će već u sljedeće dvije-tri godine turizam iz temelja promijeniti sliku općine, a Voćin postati važno turističko odredište. Tomu ide u prilog da su Hrvatske šume počele obnove arboretuma Lisičine, u kojemu je prije Domovinskog rata bilo čak 2.500 različitih vrsta drveća i biljaka iz gotovo cijelog svijeta te je takav bio jedan od najznačajnijih arboretuma u jugoistočnom dijelu Europe.

ZEMLJA SELJACIMA
U Voćinu se nadaju i snažnijim angažiranjem uprave Parka prirode Papuk na njegovu području, poglavito uređenju još 1948. godine proglašenog geološkog parka Rupnica s jedinstvenom morfološkom strukturom stupastih vulkanskih stijena.
Uz sve to, u podnožju Parka prirode Papuk već se realizira 30 hektara velika turistička zona s umjetnim jezerom Slanac, gdje se također očekuju kvalitetni investitori budući da je predviđeno i veće vikend-naselje.
- Mi svoj razvoj ne mislimo temeljiti samo na turizmu. Svjesni svoje dislokacije, znamo da ne možemo ovamo dovući snažniju industriju, pa ono što imamo, našu poljoprivredu i šumarstvo, želimo dovesti na višu razinu - kaže Filić. Naravno, velike nade ulažu se i u poljoprivredu i stočarstvo. Seljacima je na korištenje dana državna zemlja, a oni se sada bave uglavnom ratarstvom, govedarstvom i ovčarstvom, te imaju 15.000 ovaca. Bilo bi obostrano korisno da se sve proizvedeno u baznoj poljoprivredi tu i preradi te kao proizvodi s dodanom vrijednosti plasiraju na tržište. Pritom se računa i na pomoć EU fondova.
Ti i svi drugi ambiciozni planovi odrazili bi se i na sastav stanovništva, odnosno na njihov interes da ostanu u Voćinu raditi i živjeti. U tom bi se slučaju smanjio broj od oko 500 stanovnika općine koji svakog ponedjeljka odlaze na rad u Zagreb i vikendom se vraćaju kući...

SVE ZA OBRAZOVANJE

Studentima stalna novčana potpora
U obnovljenom je dječjem vrtiću cijena mjesečnog boravka djece samo 200 kuna. Srednjoškolcima se sufinancira prijevoz s 20 posto, a svaki redoviti student, njih 20 od ukupno 40, dobiva općinsku mjesečnu potporu od 500 kuna. "Sada se čak 20 posto naše djece iz jedne generacije kasnije upisuje i završava fakultete. To je osjetno više negoli, primjerice, 2000. godine, kada su se oni mogli nabrojiti na prste", kaže Filić. U voćinskoj osnovnoj školi čak je 333 učenika. Rezultat je to uobičajenog visokog nataliteta doseljenih Hrvata s Kosova, gdje obitelji uglavnom imaju više djece, tako da oni još uvijek jednim dijelom drže do te tradicije. Ipak, nova generacija pomalo u tomu popušta pa s prijašnjih četiri-pet, mlade obitelji u posljednje vrijeme u prosjeku imaju troje djece.

PRERADA DRVA

Godišnje se isiječe 110.000 kubika
U bivšem drvoprerađivačkom pogonu Gaja u Voćinu sada se, tri godine nakon njegova stečaja, uspješno razvijaju tri manje drvoprerađivačke tvrtke i u njima već radi 80-ak ljudi. I to je korak naprijed prema ublažavanju čak 40-postotne stope nezaposlenosti. Osim toga, brojka od čak 530 nezaposlenih od ukupno 2.300 stanovnika općine Voćin pokušat će se smanjiti i gradnjom poduzetničke zone prema uzoru na poduzetnički inkubator, gdje će Općina sagraditi novu zgradu i dati ju uz simboličan najam malim obrtnicima, koji se sada u neuvjetnim prostorima bave uglavnom drvoprerađivačkim obrtima. Naime, u općini Voćin godišnje se, prema gospodarskim osnovama Hrvatskih šuma, isiječe oko 110.000 kubika drvne mase, a od toga preradi najviše 15 posto, pa su planovi da se to poveća na bar 60 posto.
Hrvatske šume počele su obnovu arboretuma Lisičine, u kojemu je prije rata bilo čak 2.500 različitih vrsta drveća i biljaka
U Voćin su doselili brojni Hrvati s Kosova, ponajviše iz tamošnje hrvatske enklave Letnica, ali i iz Vojvodine...
( Nikola Vukadinović/Glas Slavonije )
 


Uskrs 18. 04. 2014

Natjecaj 10. 04. 2014
Produžetak 25. 10. 2013


Bagatelna nabava 3 22. 04. 2013

Obavijest 15. 04. 2013

Obavijest 11. 04. 2013

Bagatelna nabava 09. 04. 2013


Bagatelna nabava 03. 04. 2013

Hočašće 2012. 27. 11. 2012

Most 10. 09. 2012

Vodovod 10. 09. 2012


Javni poziv 10. 09. 2012

Oglas 27. 07. 2012USKRSNA ČESTITKA 08. 04. 2012

Pozivnica 08. 12. 2011Javni poziv 05. 09. 2011


Javna priznanja 23. 08. 2011

Dan državnosti 24. 06. 2011Popis stanovništva 15. 02. 2011
Čestitka 25. 12. 2010

KOLAČIĆ DOBROTE 26. 11. 2010

Hodočašće 26. 11. 2010
Gaudeamus igitur 23. 11. 2010