Arboretum Lisičine

Arboretum Lisičine se nalazi u selu Lisičine, općina Voćin, usred planine Papuk. Stvaralo ga se od 1963. godine. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do velikosrpske agresije u Hrvatskoj, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksonai kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi.

Izbijanjem velikosrpske pobune u Hrvatskoj i intervencijom JNA, arboretum je teško stradao 1991. Pored izravne štete, ratna djelovanja su imala i neizravnu štetu. Neizravni učinak je bio taj što je zbog ratnih djelovanja oštećena ograda te se divljač mogla nesmetano kretati, tako da je napravila štetu na osjetljivim kulturama.

Nakon rata arboretum se vrlo sporo obnavljalo, što je isto pridonosilo propadanju, tako da ni danas (prema vijesti od 12. svibnja 2006.) nije obnovljen do prijeratne razine. Jedna od najboljih mjera oštećenosti je taj što je broj taksona sa prvotnih 2500 je došao na samo 500.

 

Radovi na arboretumu:

Projektant Euroazijske kamenjare u Arboretum Lisićine Josip Karavla. Mirko Vidaković, Đuro Jorgić, Želimir Borzan, Ellen Elias-Bursać: Arboretum Lisičine, 1986. godine.

 

 

Izvori:

www.hr.wikipedia.org